Gece Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Gece fotoğraf çekmek, gündüz fotoğraf çekmenin aksine ciddi bir ustalık gerektiren bir iştir. Gece fotoğrafları, gün battıktan yaklaşık bir saat sonra ve gün doğmaya başlamadan 1 saat öncesine kadar ki zaman dilimi içerisinde çekilen fotoğraflardır. Birden çok teknikleri vardır ve ilk seferde başarılı olunması beklenemez. Birkaç deneme sonrası yeterli, ekipmana sahip olduğunuz takdirde istediğiniz pozu yakalayabilir ve birbirinden güzel kareler elde edebilirsiniz. Kendinizi bu konuda ilerlettikçe, tıpkı gündüz fotoğraf çeker gibi, gece de istediğiniz ışığı yakalayarak fotoğraf çekmeye başlayabilirsiniz.
Gece Fotoğrafı Çekilirken Neler Kullanılmalı?
Gece fotoğrafı çekmek, ciddi emek isteyen bir durumdur. Yeterli gün ışığı olmadığı için, doğru pozlama yapmak her zamankinden biraz daha zordur. Çekim için, bazen çok uzun zamanlı bekleyişler olabilir ve yorucu zamanlar geçirebilirsiniz. Bunun için de en önemli ekipmanlardan biri tripoddur. Tripod aracılığı ile fotoğraf makinenizi sarsıntıya uğratmadan uzun pozlama denilen çekimler yapabilirsiniz.
Gece Fotoğraf Çekim Teknikleri
Gece Fotoğrafı Çekim Teknikleri her işin bir tekniği olduğu gibi, gece fotoğraf çekiminin de birden çok tekniği vardır. geceleri, günüz olduğu kadar doğal ışık olmadığı için biraz zorlanmanız normal daha çok yapay ışık olarak, şehrin ışıkları ve doğal ay ışığı vardır. Ancak her zaman bol ışıklı bir gecede çekim yapma şansınız olmayabilir. Uzun pozlama tekniği, gece fotoğraf çekmenin en önemli adımlarındandır. Yarım saniyeden başlayarak belki dakikalarca belki de saatlerce istediğiniz pozu yakalamaya çalışabilirsiniz. Enstantane ayarı denilen yani bir başka deyişle, pozlama sürenizi artırmak, fotoğraf makinenizin perdesinin daha uzun süre açık kalmasını sağlayacaktır. Böylece daha çok ışık toplayarak daha net kareler elde edebilirsiniz.
Perdenin açık kalma süresi demek, çok fazla hareketin algılanması anlamına gelmektedir. Diyaframı da bununla birlikte duruma göre açık ya da kapalı durumda tutarsanız, en mükemmel pozu çekmiş olursunuz. Düşük ISO ayarı ve tripod eşliğinde, profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz. Örneğin bol şehir ışığı barındıran bir kare çekmek istiyorsanız, pozlama süresini artırın ve f durağını yaklaşık 8 durağına getirin. Yine hareketleri algılamak için birden fazla tekniği ve makinenizin özeliklerini kullanmanız yeterli.
Gece fotoğrafları çekmek dikkat ve sabır gerektiren bir alandır, sabrınız ile çok güzel fotoğraflar çekmeniz mümkündür.
Maddeler halinde gece fotoğraf çekim teknikleri
- Öncelikle gece fotoğraf çekimi yapacağımız alanı belirleyelim.
- Gerekli olan ekipmanlar, Tripot ve bir adet fotoğraf makinesi. (fotoğraf makinemiz için varsa uzaktan kumanda veya kablolu kumanda)
- Tripot kurulumunu yaptıktan sonra fotoğraf makinemizi tripot’un üzerine sabitleyelim.
(Çekeceğiniz fotoğrafa göre dikkat etmeniz gereken konu çok yakınından her hangi bir nesnenin geçmemesi ve fotoğraf makinemizin kensinlikle titrememesi mümkünse deklanşör veya kumandaya bastıktan sonra çekim bitene kadar tripot ve makineye dokunmayın)- Fotoğraf makinemizi M: (Manuel) ayarına alalım, f: diyafram ayarlarımızı yapalım, genelde f 16 – 22 arası olmaktadır.
- ISO: ISO değerlerini mümkün olan en düşük değere getirelim, sebebi ise fotoğraftaki gürültüyü azaltmak ve gündüz çekilen fotoğraflar kadar net ve keskin fotoğraflar elde edebilmek için.
- Enstantane ayarlarını yapalım, diyafram ayarımıza göre genelde 10-30 arasında olmaktadır, deneme yanılma yöntemini kullanarak doğru fotoğrafı elde edeceğiniz ayarları bulabilirsiniz.
isterseniz BULB modunuda kullanabilirsiniz seçim size kalmış “BULB modu nedir, nasıl kullanılır” makalemizden detaylara ulaşabilirsiniz.- tüm ayarlamaları yaptıktan sonra son olarak deklanşöre basmak kalıyor fakat öncesinde zamanlayıcı açıp 2 saniye olarak ayarlamanız gerekmekte çünkü deklanşöre basarken bile makineniz titreyecektir bu titreşimleri önlemek için zamanlayıcı 2 saniye idealdir, deklanşöre basın 2 saniye sonra çekim başlayacaktır.
kumandanız varsa zamanlayıcıyı kullanmanıza gerek yoktur.- Çekim bittikten sonra fotoğrafı ekranda görebilirsiniz, fotoğrafa göre tekrar çekim yapmak için ayarlarınızı değiştirip tekrar deneyebilirsiniz.
Bol ışıklı gece fotoğrafları çekmeniz dileğiyle hoşçakalın 🙂
Kaynak : https://www.onurozer.com.tr/gece-fotograf-cekimleri/


